final logo 11.06.13

kythira oikismoi 125Χώρα
Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, η πρωτεύουσα των Κυθήρων, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού χτισμένη σε στρατηγικό σημείο στην κορυφή του βουνού. Τα πολλά αρχοντικά, τα ενετικά κτίρια, τα πανέμορφα εκκλησάκια, τα στενά δρομάκια με τις καμάρες που μπαίνουν σε στολισμένες αυλές κάτασπρων σπιτιών, μαζί με την συνεχή και επιβλητική παρουσία του μεγάλου Ενετικού Κάστρου, συνθέτουν αυτή την υπέροχη ατμόσφαιρα που μαγνητίζει τον επισκέπτη.

Μητάτα
Ένα από τα πιο όμορφα χωριά στο κέντρο των Κυθήρων, χτισμένο σε ένα ύψωμα που προσφέρει θέα στη νότια πλευρά του νησιού. Γραφικό χωριό με αρκετά σπίτια χτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική. Απέναντί του βρίσκεται το χωριό Βιαράδικα και ανάμεσα τους το φαράγγι του Τσάκωνα με νερόμυλους, μικρές λίμνες αρκετές πηγές και πλούσια βλάστηση. Κάθε Αύγουστο στο χωριό, με τη βοήθεια του συλλόγου Μυρτιά, οργανώνεται η «Γιορτή του Κρασιού».

Αγία Πελαγία
Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο, στα βορειοανατολικά του νησιού. Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη καθώς διαθέτει πολλές και αξιόλογες επιλογές διαμονής, πολλές υπηρεσίες εστιατόρια, καφέ αλλά και πανέμορφες παραλίες. Εκτός από την μεγάλη παραλία που εκτείνεται κατά μήκος του χωριού, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες, Νέος Κόσμος, Φυρή Άμμος, Λορέντζου, Κακιά Λαγκάδα. Η Αγία Πελαγία παλαιότερα κύριο λιμάνι των Κυθήρων, σήμερα προσφέρει ασφαλές δέσιμο σε αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη στο υπήνεμο λιμάνι της.

Καψάλι
Το επίνειο της Χώρας των Κυθήρων με θέα στο μαγευτικό κάστρο και στη Χύτρα, αποτελεί το πλέον τουριστικό θέρετρο του νησιού. Ο οικισμός είναι χτισμένος κατά μήκος δύο κόλπων που ενώνονται με μια μικρή χερσόνησο, που στην κορυφή της υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν εμπορικά μαγαζιά αλλά και αρκετά εστιατόρια και μπαράκια. Το βράδυ το Καψάλι σφύζει από ζωή, καθώς προτιμάται από πολλούς για τις νυχτερινές τους βόλτες, ενώ αποτελεί και σημείο συνάντησης της νεολαίας. Για το κολύμπι εκτός από την κεντρική παραλία, υπάρχει το Καψαλάκι (Δεξαμενή) και το Σπαραγγαρίο. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη του Γκρεμνού, σε μια σπηλιά αριστερά του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ ξεκίνησε ο Άγιος τη συγγραφή της Αποκάλυψης.

Καραβάς  
Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ταυτότητας γραφικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφους. Αποτελείται από πολλούς οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε πλούσια βλάστηση από ελιές, πλατάνια αμυγδαλιές και τρεχούμενα νερά. Εδώ βρίσκεται και η περίφημη πηγή του Αμήρ Αλή και η καταπράσινη κοιλάδα της «Πορτοκαλιάς» με την σιδηρούχα πηγή. Ο Καραβάς θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, μετά τον Ποταμό.

Μυλοπόταμος
Χωριό με πολλές δραστηριότητες  και αξιοθέατα από τα πιο παραδοσιακά των Κυθήρων, μέσα σε πυκνή  βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Η βόλτα στον Μυλοπόταμο είναι από τα πράγματα που πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάθε επισκέπτης του νησιού. Το όνομά του από τους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή, αφού στη ρεματιά  λειτουργούσαν  νερόμυλοι ιδιοκτησίες ευγενών της Χώρας. Σήμερα από τους 23 που σώζονται μόνο τρεις διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο με τις λιμνούλες  και τους μικρούς καταρράκτες αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο. Εκεί βρίσκεται και ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Φόνισσας, ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια, με τα νερά να πέφτουν από ύψος 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη, όπου αρκετοί τολμηροί επισκέπτες βουτάνε στα παγωμένα νερά της. Η Κάτω Χώρα και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας συμπληρώνουν τα κύρια αξιοθέατα του Μυλοπόταμου. Μετά την περιπλάνησή σας στα σοκάκια του χωριού, όπου μπορείτε να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα ξαποστάσετε στο παραδοσιακό καφενείο δίπλα στην εκκλησία και θα δροσιστείτε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια.

Αβλέμονας
Παραθαλάσσιο και γραφικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα των Κυθήρων και το αρχαιότερο λιμάνι της Μεσογείου. Χτισμένο ανάμεσα σε δύο ήρεμους κόλπους  με φυσικό περιβάλλον και αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Σημεία αναφοράς του Αβλέμονα  το ενετικό φρούριο Castello που χρησίμευε σαν παρατηρητήριο της περιοχής και του λιμανιού και το ηλιακό ρολόι  στον μικρό κόλπο πίσω από το χωριό. Στα ανοιχτά του Αβλέμονα το 1802 ναυάγησε το πλοίο Μέντωρ με το οποίο ο Έλγιν μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Περπατήστε στην παραλία και κάντε μια βουτιά, πριν απολαύσετε τα θαλασσινά σας σε κάποιο από τα ταβερνάκια. Τα κάτασπρα σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα  και τις ανθοστόλιστες αυλές, σε συνδυασμό με τα βαρκάκια των ψαράδων στο πανέμορφο λιμάνι –αραξοβόλι συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Βρίσκεται σε απόσταση 26χλμ. από τη Χώρα κοντά στην παραλία της Παλαιόπολης.

Λιβάδι
Χωριό «κόμβος» στα νότια του νησιού. Με μεγάλη αγορά και αρκετά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, με πολλούς οικισμούς γύρω του και έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να θεωρείται το κεφαλοχώρι του νότου.

Ποταμός
Το μεγαλύτερο χωριό των Κυθήρων στα βόρεια κεντρικά του νησιού. Κεφαλοχώρι με πολλά εμπορικά καταστήματα, παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και μονάδες διαμονής. Έχει διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα του καθώς υπάρχουν αρκετά σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αρκετά νεοκλασικά. Η ζωή στην κεντρική πλατεία του χωριού δε σταματά ποτέ, ακόμα και τον χειμώνα, ενώ κάθε Κυριακή λειτουργεί παζάρι με τοπικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, από τους ντόπιους παραγωγούς.

Αρωνιάδικα
Παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία των Κυθήρων με μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία. Περπατήστε στα σοκάκια δείτε τα σπίτια με τα χρώματα και  τις κεραμοσκεπές, παρατηρήστε την ποικιλία στο σχήμα των καμινάδων. Με επιρροές στην αρχιτεκτονική από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, τα Αρωνιάδικα δίκαια αξίζουν μια στάση στο πέρασμά σας σε κάποιο από τα εστιατόρια και καφέ, ενώ  υπάρχουν και κάποια παραδοσιακά καταλύματα για τη διαμονή σας.

Αλοιζιάνικα
Στο κέντρο των Κυθήρων βρίσκεται αυτό το μικρό και γραφικό χωριό, με κατοίκους  που μεταφέρθηκαν από παραθαλάσσιο οικισμό που καταστράφηκε στην περιοχή της Σκάνδειας με σκοπό να δημιουργήσουν «αλλού ζωή». Χτισμένος πάνω σε λόφο, με κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, είναι ο πιο ψηλός οικισμός στο νησί, με θέα στην Πελοπόννησο και τα Αντικύθηρα.

Κάλαμος
Αγροτουριστικός οικισμός στη νότια πλευρά των Κυθήρων κοντά στις παραλίες Χαλκό και Φυρή Άμμο και με θέα στη Χύτρα. Μεγάλο σε έκταση αλλά αραιοκατοικημένο βρίσκεται λίγο μετά το Λιβάδι. Στο χωριό θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας με τη γνωριμία της αγροτικής ζωής.

Πιτσινάδες
Βρίσκεται στο κέντρο των Κυθήρων, δίπλα στα Αρωνιάδικα και λίγο πριν τον Ποταμό. Πρόκειται για μεσαιωνικό οικισμό με αρκετά παραδοσιακά σπίτια σε καλή κατάσταση, αφού πολλά έχουν αναπαλαιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Διακόφτι
Η πρώτη μας επαφή με τα Κύθηρα, αφού το Διακόφτι αποτελεί το βασικό λιμάνι του νησιού. Διαθέτει παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα ήρεμα νερά, με το πολυφωτογραφημένο  ναυάγιο ενός ρωσικού πλοίου λίγο έξω από το λιμάνι, στη βραχονησίδα Πρασονήσι, να αποτελεί το αξιοθέατο της περιοχής. Επισκεφθείτε το σπήλαιο της Χουστής, ανατολικά του οικισμού όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά και ευρήματα από τη μεσολιθική περίοδο και το ναό του Αγίου Γεωργίου με πρόσφατες ανακαλύψεις τα κεραμικά της Μινωικής περιόδου. Από δω θα έχετε και μια μαγευτική θέα προς τον Αβλέμονα. Πάνω από τον οικισμό στο βουνό, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Μόνης, εκκλησάκι χτισμένο από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε μοναστήρι. Περπατήστε γύρω από τη μονή και ειδικά στη βορειοανατολική του πλευρά, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Στο Διακόφτι θα βρείτε πολλά εστιατόρια, καφετέριες  και πολλά καταλύματα για τη διαμονή σας.

Κάτω Χώρα
Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Κύριο χαρακτηριστικό του το ενετικό κάστρο με τα σπίτια στο εσωτερικό του και τις βυζαντινές εκκλησίες. Στην πλατεία θα δείτε το αγγλικό σχολείο ενώ υπάρχουν αρκετά σπίτια δείγματα της αρχιτεκτονικής του Μυλοπόταμου  που χρονολογούνται από τον μεσαίωνα και είναι από τα παλαιότερα των Κυθήρων. Από το κάστρο θα απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Καλοκαιρινές
Οι Καλοκαιρινές είναι από τα πιο γραφικά χωριά στα Κύθηρα. Περνώντας μέσα από το στενό δρόμο του οικισμού συναντάμε σπίτια μέσα σε κλειστές αυλές, χτισμένα με αυτό τον τρόπο για αμυντικούς λόγους. Σε κοντινή απόσταση και μετά από μια υπέροχη διαδρομή, βρίσκεται η Μονή της Μυρτιδιώτισσας, το πιο γνωστό προσκύνημα των Κυθήρων. Στο δρόμο μας θα περάσουμε από την τρύπια πέτρα (το βράχο που τρύπησαν οι Άγγλοι για να ανοίξει ο δρόμος προς το μοναστήρι) και πριν κατεβούμε για τη Μονή, θα απολαύσουμε τη θέα από το ύψωμα του Μεγάλου Σταυρού. Στις Καλοκαιρινές  φροντίστε να είστε την ώρα που δύει ο ήλιος, για να αντικρύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.